Műszaki felmérések - Beton keménység:


  Kezdjük a legfontosabb kérdéssel! Mennyibe kerül?


  A technológia már 4.000.- + áfa/óra díjtól elérhető.
 
Miután a betonkeménység mérésnél csupán tiszta beton felületre van szükség, így 1 óra leforgása alatt, akár 1.000 m2 felületen is elvégezhető a mérés, annak függvényében, hogy a Megrendelő hány mérési eredményt szeretne kapni. A betonjavítást vagy betoncsiszolást követően előfordul, hogy mérésekkel is kimutatható módon megnövekedik a beton felületi keménysége. Ez annak köszönhető, hogy a csiszolt beton felületekhez olyan keményítő folyadék is alkalmazásra kerül, mely folyékony kéregerősítőként működik.

   A beton felületi keménységének méréséhez az egyik legelterjedtebb mérési eszköz a Schmidt kalapács. Segítségével megbecsülhető a szerkezeti beton nyomószilárdsága, melyből következtetni lehet arra, hogy az adott felület alkalmas-e csiszolásra, illetve jelzés értékkel bír a végeredmény tekintetében. A mérések felhasználhatóak egyrészt a betoncsiszolásos eljárás előtti felméréseknél, másrészt megbecsülhető az elkészített beton felületi keménysége. Sokszor találkoztunk azzal a problémával, hogy a megrendelő igyekezett a legjobb minőségű mixer betont megrendelni, azonban az öntés és száradási idő után a felület szinte semmire sem volt használható. A hiányosságok okait nem tisztünk feltárni. Mi csupán utólag ellenőrizzük a minőséget, első sorban saját érdekünkben.
 Megrendelői kérésre azonban önálló üzletágként vállaljuk az ilyen jellegű mérések elvégzését.
 

 Legfontosabb ismeretek, melyekkel jó tisztában lenni:

 A betonok osztályozhatók:

  • a testsűrűség nagysága
  • a szilárdság mértéke
  • a kötőanyag fajtája
  • az adalékanyag fajtája, legnagyobb szemnagysága és minősége
  • a betonkeverék konzisztenciája
  • a készítésmód és
  • a rendeltetésnek megfelelő különleges tulajdonságok szerint

  A beton típusok jelöléseiben gyakorlatilag minden fontos adat rendelkezésre áll, csupán tudni kell azokat értelmezni.

  Pl.: C 12-32/FN

  (testsűrűség nyomószilárdság - legnagyobb szemcsenagyság / konzisztencia)


   Konzisztencia jelölések/meghatározások:

   FN = földnedves

   KK = kissé képlékeny

   K = képlékeny

   F = folyós

  C 25 földnedves beton vagy ettől jobb minőségű - de mindenképpen FN konzisztenciájú - beton már alkalmas a betoncsiszolásra A csiszolt beton vagy polírozott beton megjelenésében szinte márvány lap minőségű. Ezt hívják SuperFloor vagy SuperConcrete kivitelnek.


  Nagyon fontos tudni, hogy bármilyen jó minőségű beton is kerül kiszállításra, a bekeverés és bedolgozás közötti idő 45 - 120 perc lehet, a környezeti hőmérséklettől függően. Kötéslassító alkalmazásával valamelyest még növelhető ez az idő. Amikor azonban a mixerből szinte kifolyik a beton, azt már nem szabad bedolgozni.

betoncsiszolás, beton polírozás, betonjavítás, csiszolt beton, műgyanta burkolat
Z-MILAN '92 Kft.
www.betoncsiszolas.com